Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Anonymous FTP

Για να συνδεθούμε με ένα διακομιστή FTP, πρέπει να γνωρίζουμε την πλήρη διεύθυνσή του στο Internet, ενώ κατά τη σύνδεση ο διακομιστής θα μας ζητήσει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης που θα δώσουμε πρέπει να είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων του διακομιστή, να είμαστε δηλαδή εξουσιοδοτημένος χρήστης των υπηρεσιών του εν λόγω διακομιστή. Εκτός όμως από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες, οι περισσότεροι διακομιστές FTP μπορούν να δεχτούν και όλους τους άλλους, δίνοντάς τους βεβαίως πολύ λιγότερα δικαιώματα πρόσβασης στα αρχεία και στους φακέλους που διαθέτουν. Στην περίπτωση των διακομιστών FTP ελεύθερης πρόσβασης, για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της διαδικασίας πιστοποίησης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης, χρησιμοποιούμε ως όνομα χρήστη το anonymous και ως κωδικό πρόσβασης δίνουμε τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας. Η σύνδεση αυτού του είδους λέγεται anonymous FTP, και για να επιτευχθεί στους διακομιστές FTP που την υποστηρίζουν, έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, στον οποίο, όπως είπαμε, το όνομα χρήστη είναι anonymous, ενώ ο κωδικός πρόσβασης είναι οποιαδήποτε διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ακόμη και μη υπαρκτή). Ο κυριότερος προορισμός των διακομιστών FTP ελεύθερης πρόσβασης ή καλύτερα ανώνυμης πρόσβασης είναι η διανομή αρχείων, τα οποία προσφέρονται δωρεάν, όπως, για παράδειγμα, κάποια προγράμματα ελεύθερης χρήσης ή τα αρχεία διόρθωσης και ανανέωσης διαφόρων πακέτων λογισμικού.

Eponymous FTP

Το επώνυμο FTP δίνει πρόσβαση σε χρήστες που διαθέτουν λογαριασμό (account). Αυτού του είδους τα FTP sites, για να επιτρέψουν την πρόσβαση, ζητούν από τον χρήστη να δώσει το όνομα χρήστη του (username) και το password. Για παράδειγμα το Τ.Ε.Ι. Λαμίας προσφέρει υπηρεσίες "Επώνυμου FTP", έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να είναι σε θέση να μεταφέρει αρχεία από και προς τον προσωπικό του χώρο. Τα αρχεία αυτά είναι φυσικά ορατά και από το Unix Shell. Για να έχoυμε πρόσβαση στο FTP site του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, απαιτείται:

•Να έχετε πρόσβαση στο site, είτε με πρόσβαση μέσω modem ή με σύνδεση του υπολογιστή σας σε κάποιο διασυνδεδεμένο τοπικό Δίκτυο (LAN).
•Να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα πρόσβασης FTP (FTP-Client) που να συνδέεται με το FTP site και να μεταφέρει τα αρχεία.

Active mode FTP

Σε active mode, ο FTP client διαλέγει μια τυχαία port στην οποία δέχεται τα δεδομένα της σύνδεσης. Ο client στέλνει τον αριθμό της port, στην οποία επιθυμεί να "ακούει" για εισερχόμενες συνδέσεις. O FTP server δημιουργεί μια σύνδεση από την port 20 στην ανοιχτή port του client για τη μεταφορά των δεδομένων. Οποιαδήποτε πληροφορία ζητήσει ο client ανταλλάσσεται με βάση αυτή τη σύνδεση, που βασίζεται στο TCP. Όταν η μεταφορά ολοκληρωθεί ο server κλείνει τη σύνδεση αποστέλλοντας ένα πακέτο FIN, όπως σε κάθε σύνδεση βασισμένη στο TCP. Κάθε φορά που ο client ζητάει δεδομένα, δημιουργείται κατά παρόμοιο τρόπο μια data connection και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Passive mode FTP

Σε passive mode, ο client ζητά από το server να διαλέξει μια τυχαία port στην οποία θα "ακούει" για την data connection. Ο server ενημερώνει τον client για την port την οποία έχει διαλέξει και ο client συνδέεται σε αυτή για τη μεταφορά των δεδομένων. H μεταφορά ολοκληρώνεται όπως και στην active mode, αφού η data connection βασίζεται στο TCP.

Δεν υπάρχουν σχόλια: